Allt om arbetsmiljö logga
Psykisk ohälsa

Låg kontroll på jobbet ger risk för självmord

SUICID Män med låg kontroll över det egna arbetet löper större risk för självmord och självmordsförsök. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2022-09-13

Självmordsbeteende var vanligare bland män i yrken med låga krav och låg kontroll över det egna arbetet, enligt studien. Foto: Adobe Stock

Forskare vid Göteborgs universitet har analyserat data från 1 483 310 män födda 1950-1984. Studien visar att självmordsbeteende var vanligare bland män i så kallade passiva yrken med låga krav och låg kontroll över det egna arbetet.

Personer i arbetssituationer med höga krav men låg kontroll hade också en ökad risk för självmord men inte lika stor som i passiva yrken. Arbeten med höga krav och hög kontroll hade däremot lägre risk för självmord.

Maria Åberg. Foto: Johan Wingborg

Psykiatrisk sjukdom under tonåren kunde inte förklara den ökade risken. Däremot hade män med låg stresstolerans i tonåren oftare passiva yrken senare i livet, och män med hög stresstolerans aktiva yrken.

– Det är viktigt med ett engagerande ledarskap på arbetsplatsen och att man känner en delaktighet i hur ens arbete är utformat för att öka känslan av kontroll, säger Maria Åberg , docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Här finns en text från 1177 som riktar sig till den som har självmordstankar.

Här kan du läsa en tidigare intervju med Maria Åberg.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-09-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!