Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

15-åringen förlorade foten i sandspridaren

ÅTAL Sandspridaren saknade skydd för rörliga delar. 15-åringens fot fastnade och drogs in. Skadorna var livshotande och arbetsmiljöbrottet grovt, enligt åklagaren.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-03-05

15-åringen fastnade med foten i sandspridarens rörliga delar och fick livshotande skador. Foto: Ur förundersökningen.

15-åringen skulle rengöra en sandspridare som var i gång. Den var CE-märkt men saknade skydd för rörliga delar. När 15-åringen skulle tömma det sista ur spridaren fastnade han med ena foten i de rörliga delarna. Foten drogs in i spridaren och 15-åringen fick livshotande skador, foten amputerades. Så beskriver åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål olyckan den 8 mars 2022 i Ragunda kommun i åtalet.

Den enskilde företagaren, en lantbrukare som anställt 15-åringen i sin firma, har inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen, påpekar åklagaren.  

Lantbrukaren har skyddsansvar och har av oaktsamhet orsakat skadorna. Åklagaren anser att oaktsamheten är grov eftersom lantbrukaren tagit en medveten risk. Han visste hur ung den anställde var och tillät honom ändå att utföra arbete där det fanns risk för allvarlig personskada vid felaktig användning.  

Åklagaren menar att olyckan med stor sannolikhet inte hade hänt om lantbrukaren gjort en tillräcklig riskbedömning, analys av resultatet och vidtagit åtgärder. Exempelvis kunde arbetet ha utförts med någon erfaren på plats, inte alls, eller med särskilda instruktioner över hur arbetet skulle utföras. Nu var 15-åringen ensam när han gjorde jobbet.  

Åklagaren ställer lantbrukaren personligen till svar och kräver även företagsbot av den enskilda firman. 

Åtalet ska hanteras av Östersunds tingsrätt.  

Foto: Ur förundersökningen.

Publicerad: 2024-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!