Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Arbete i riskzonen var ”gängse rutin”

BOT Arbetstagarna var ofta i riskzonen när de åtgärdade driftsstopp. Det visste arbetsgivaren. Nu betalar företaget en företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-11-27

Arbetstagaren skadade sig på sågverket. Nu betalar arbetsgivaren en företagsbot. Bilden är inte från den arbetsplatsen. Foto: Adobe Stock

En arbetstagare stod innanför skyddsområdet när sågmaskinen startade på ett sågverk i Gällö. Ett av de så kallade blocken vreds om och slog upp mot arbetstagarens ansikte. Hen skadade sig och drabbades av näsfraktur. Det framgår av ett strafföreläggande utfärdat av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Enligt åklagaren var sågmaskinen försedd med ett skyddsstaket som enkelt kunde klivas över utan att de rörliga delarna på sågmaskinen stoppades. Arbetsgivaren var medveten om att arbetstagare ofta vid driftsstopp gick innanför området, medan maskinen var i gång, för att snabbt kunna åtgärda driftsstoppet.

Olyckan skedde den 19 maj 2022.

Arbetsgivaren, Gällö Timber, har inte gjort en tillräcklig riskbedömning, skriver åklagaren. Skyddsansvarig visste och accepterade att arbete i riskzonen var gängse rutin.

Bolaget godkänner genom ett strafföreläggande att betala 100 000 kronor i företagsbot.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-11-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!