Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kunskap om trasig ramp fäller chefen

FÄLLD En fjäder i rampen saknades och rampen som vägde flera hundra kilo föll på arbetstagaren som klämdes ihjäl. Chefen döms för arbetsmiljöbrott, men inte grovt.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-08-24

Arbetstagaren avled när han klämdes av en tung ramp på släpvagnen när han körde en grävmaskin till en tipp i Uppsala län i februari 2021. Foto: Bild från förundersökningen.

Den 4 februari 2021 dog en arbetstagare på en tipp i Uppsala län när han klämdes av en ramp på en släpvagn. Han skulle transportera en grävmaskin till en tipp och hade kommit tillbaka från sin föräldraledighet tre dagar tidigare. En fjäderkonstruktion som skulle dämpa rampen, när den fälldes ned, saknades och rampen, som vägde flera hundra kilo, föll på arbetstagaren.

Åklagaren ansåg att vd:n för bolaget, AB KJ Väg & Anläggning, där den avlidne var anställd kände till att rampen var trasig men ändå lät den användas. Vd:n hade arbetsmiljöansvaret men hade inte fortlöpande undersökt arbetsförhållandena. Åklagaren väckte åtal och ansåg att arbetsmiljöbrottet var grovt.

Vd:n förnekade brott. Han har sagt att han beordrat reparation och klargjort för sina chaufförer att släpet inte fick användas innan fjädern reparerats och återmonterats. På det sättet har han säkerställt att släpet inte användes, menade han. Han har inte brustit i sitt ansvar och har inte vetat om att släpet använts trots att det inte var klart.

Uppsala tingsrätt skriver i sin dom, som kom i början av juli, att ingen av de anställda som hörts har sagt att de uppfattat att det meddelats något användningsförbud. När det gäller vilken information som getts specifikt till den avlidne, inför uppgiften att transportera en grävmaskin och använda släpvagnen, finns bara andrahandsuppgifter. Att den avlidne var extra tidigt på sin arbetsplats olycksdagen tyder på att han hade för avsikt att få rampen reparerad, men det är oklart varför rampen inte blev lagad före han åkte till tippen, noterar tingsrätten.

Rätten konstaterar att det är styrkt att vd:n inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att släpet användes innan det reparerades. Vd:n har också själv sagt att han inte ställde någon kontrollfråga till den avlidne om släpvagnen var lagad dagen före olyckan. Hade vd:n frågat och klargjort för sin anställde att det var förbjudet att köra släpet och viktigare att släpet var lagat än att han var framme vid tippen en viss tid så hade den avlidne inte kört iväg.

Rätten anser att vd:ns oaktsamhet har orsakat den anställdes död. Brottet är dock inte grovt. Vd:n har inte varit medveten om att det fanns en risk att den anställde kunde dö till följd av bristerna eftersom vd:n inte känt till att den avlidne brukade använda ramperna på ett annat sätt än övriga. Det normala sättet att lossa släp på var inte att gå tillväga på ett sådant sätt att rampen skulle kunna falla över den som lossade, skriver tingsrätten.

Tingsrätten menar att det inte heller framkommit att vd:n generellt nonchalerat att förebygga risker i den farliga verksamheten. Vd:n har också instruerat en av de anställda att inhandla delar för att snabbt kunna reparera släpet.

Vd:n döms för vållande till annans död, arbetsmiljöbrott till dagsböter – 80 dagsböter om 490 kronor.

Olyckan hände när arbetstagaren var anställd i KJ Väg & Anläggning men bolaget försattes i konkurs under 2022. Verksamheten flyttades över till ett annat bolag. Därför förs det ingen talan om företagsbot, skriver tingsrätten i sin dom.

Domen har inte överklagats.

 

 

 

Foto: Bild från förundersökningen.

Publicerad: 2023-08-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!