Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Brännskadad av elkabeln

BOT Elkabeln var fortfarande strömförande och arbetstagaren fick brännskador. Arbetsgivaren har ändrat sina rutiner och går med på att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-12-05

Arbetstagaren var sjukskriven tre veckor efter att ha kapat en strömförande elkabel. Foto: Adobe Stock.

En arbetstagare hos Landskrona Energi kapade en strömförande elkabel med ett saxverktyg utan att först se till att den var spänningslös. När hen kapade elkabeln uppstod en så kallad ljusbåge som skadade arbetstagaren. Hen drabbades av både första och andra gradens brännskador och var sjukskriven i tre veckor.

Olyckan skedde den 30 juni 2022 i Landskrona.

Skälet till att arbetstagaren kapade kabeln utan att kontrollera den var att hen fått information om att personal dagen före kopplat ur säkringen som löst ut på grund av att en grävmaskinist hade skadat ett kabelrör elkabeln fanns.

Arbetsgivaren, Landskrona Energi, har erkänt att det inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning av arbetsmomentet och godkänt att betala 400 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Företaget kompletterade efter händelsen den skriftliga instruktionen för att kapa kabel.

Foto: Adobe Stock.

Publicerad: 2023-12-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!