Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

De försvann när verket kom

VITE Arbetsmiljöverket hade förbjudit arbetet med hot om vite. När myndigheten kom på uppföljande inspektion sprang flera arbetstagare i väg. Nu döms vitet ut.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-03-20

När Arbetsmiljöverket kom på inspektion sprang flera arbetstagare i väg. Bilden är inte från det tillfället. Foto: Adobe Stock

Arbetsmiljöverket fann brister i fallskyddet och beslutade den 24 augusti 2022 att omedelbart förbjuda TN Huskompani AB att fortsätta arbetet på en byggarbetsplats i Hästveda. Förbudet förenades med ett vite på 50 000 kronor. När verket kom på ny inspektion var arbetet ändå i gång, en takkonstruktion monterades. Arbetet avbröts och sex arbetstagare lämnade huset. De saknade personlig fallskyddsutrustning

Arbetsmiljöverkets inspektör hann uppmärksamma att en arbetstagare arbetade på andra våningen ute vid yttervägg mellan takbjälkar med risk för fall över väggen ned på marken utanför huset. Arbetstagaren hade inte någon personlig fallskyddsutrustning på sig. Arbetstagaren som utfört arbete vid yttervägg bekräftade att han arbetat vid ytterväggen. Det fanns inte skydd för fall från andra våningen ner till en betongplatta. Inspektören såg även att en stege används som tillträdesled till våningsplan.

Arbetsmiljöverket begärde att förvaltningsrätten skulle döma ut vitet. Bolaget har delgetts ansökan men inte hörts av.

Förvlaltningsrätten gör samma bedömning som verket och kräver att bolaget, TN Huskompani AB, ska betala 50 000 kronor i vite till staten.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-03-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!