Delade meningar om hoten hos brukaren
AVSLÅS Skyddsombudsstoppet hos brukaren behövdes inte. Det menade Arbetsmiljöverket. Huvudskyddsombudet höll inte med.
Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2024-08-14
Anhöriga till en brukare hade vid flera tillfällen hotat och nedvärderat personalen inom hemtjänsten i Mörbylånga kommun. Problemen blev värre och arbetsgivarens tillsägelser räckte inte. Det menade Kommunals huvudskyddsombud som i juni 2022 la ett skyddsstopp.
Men Arbetsmiljöverket hävde stoppet. Myndigheten ansåg inte att det fanns någon omedelbar fara för liv och hälsa. Arbetsmiljöverket vidtog inga ytterligare åtgärder utan ansåg att arbetsgivarens åtgärder räckte. Kommunen hade informerat personalen att de skulle bära larm och lämna hemmet om de fick en känsla av obehag. Anhöriga hade informerats om att de inte skulle vara i samma rum som personalen och bemanningen var dubbel.
Huvudskyddsombudet överklagade till förvaltningsrätten. Hon påpekade att problemen pågått under lång tid och blivit värre. Arbetsgivarens tillsägelser till den anhörige hade inte hjälpt. Dubbelbemanningen hade inte heller tillkommit på grund av att den anhörige var hotfull utan för att det krävdes för brukarens insatser.
Skyddsombudet menade att arbetsmiljölagen måste tolkas på så sätt att den är avsedd för att förhindra att fysisk och psykisk skada uppkommer. Inte att invänta tills en allvarlig skada har skett.
Arbetsmiljöverket höll inte med. Verket ansåg inte att riskerna utgjorde någon omedelbar, allvarlig fara för liv eller hälsa. Det var därför rätt att häva skyddsombudsstoppet. Verket påpekade att det inte framkommit att personalen utsatts för något fysiskt angrepp utan att den anhörige står framför personalen och klappar med händerna och slår i luften. De risker som finns ska i stället tas hand om på annat sätt.
Förvaltningsrätten höll med verket och menade att kommunen gjort tillräckligt för att minimera risken för att arbetstagare ska utsättas för verbala hot och nedvärdering.
Domen har inte överklagats.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.