Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Elev brännskadades av vinkelslip

FÖRETAGSBOT De heta partiklarna från vinkelslipen träffade elevens kläder som fattade eld. Eleven fick allvarliga brännskador. Gymnasieskolan i Haninge kommun krävs på 500 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-08

Skyddskläderna som fanns var inte tillräckliga och användes inte heller vid olyckstillfället. Gymnasieskolan brast i sitt arbetsmiljöansvar, menar åklagaren. Bilden är inte från olyckstillfället. Foto: Adobe stock

Arbetsmiljöansvariga på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge kommun gjorde inte vad som krävs av dem enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall. Heta partiklar och het luft träffade en elevs kläder när eleven arbetade med en vinkelslip. Kläderna tog eld och eleven fick svåra brännskador. Olyckan skedde den 17 februari 2023.

Åklagaren anser att en riskbedömning skulle ha gjorts och att nödvändiga åtgärder skulle ha vidtagits. Särskild hänsyn skulle ha tagits till att eleverna som skulle arbeta med vinkelslipen kan vara minderåriga och ännu inte fysiskt och psykiskt mogna.

Ansvariga har inte heller sett till att den skyddsutrustning som delats ut till eleverna hade ett tillräckligt skydd. Rutiner och instruktioner för att se till att skyddskläderna användes tillsammans med ett särskilt skyddsförkläde saknades också.

Hade detta gjorts hade olyckan med stor sannolikhet inte hänt, påpekar åklagaren.

Gymnasieskolan godkänner att betala företagsboten på 500 000 kronor genom ett så kallat strafföreläggande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-05-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!