Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Bolaget erkänner bristande riskbedömning

FÖRETAGSBOT Hade arbetsgivaren gjort en tillräcklig riskbedömning hade bristen på skydd mot de rörliga delarna upptäckts och olyckan inte hänt. HKScan godkänner åklagarens beskrivning och betalar 300 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-22

HKScan Sweden erkänner att riskbedömningen inte var tillräcklig och betalar 300 000 kronor i företagsbot. Foto: Adobe stock

En arbetstagare fastnade med handen i en rörlig maskindel i samband med att maskinen skulle rengöras. Arbetstagaren sträckte in handen i maskinens öppning för att ta bort rester av slaktprodukter. Arbetstagaren fick klämskador på höger hand och tvingades amputera tre fingrar.

Olyckan skedde den 23 maj 2022 på HKScan Sweden AB:s anläggning i Linköping där de bland annat har slaktverksamhet.

Åklagaren anser att olyckan hade kunnat undvikas om en riskbedömning gjorts. Då hade det upptäckts att det saknades skydd mot de rörliga delarna och åtgärder hade kunnat vidtas.

När olyckan inträffade hade det skydd i form av magnetlås som fanns på maskinen inte fungerat eller kringgåtts på ett sådant sätt att maskinen var igång samtidigt som rengöring skedde.

HKScan Sweden godkänner att betala 300 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-05-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!