Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsolyckor

Lantbrukare fälls för dödsolycka

FÄLLD Den anställde kvävdes när de 200 kilo tunga halmbalarna rasade över honom. Arbetsgivaren får nu villkorlig dom.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-10-30

Flera halmbalar föll över den anställde som kvävdes till döds. Foto: Foto: Polisen

Den 23 april 2018 omkom en anställd på ett lantbruk i Tomelilla kommun. Den anställde skulle hämta halm till grisarna när olyckan inträffade. Halmbalarna, varav några hade dålig kvalitet, låg inte stabilt staplade och en urgröpning hade bildats. Flera balar, som vägde cirka 200 kilo, föll över den anställde som kvävdes till döds.

Kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ansåg att lantbrukaren med enskild firma och skyddsansvar, gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och väckte åtal.

Av tingsrättens dom framgår att lantbrukaren håller med om att halmbalarna inte låg som de borde ha gjort och att balarna under den närmaste tiden före olyckan inte hade hämtats på rätt sätt, det vill säga genom att ett lager i taget plockades ned för att förhindra ras. Men lantbrukaren menar att den anställde fått informationen och visste hur arbetet skulle utföras. Han själv har inte begått något arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten påpekar att den anställde tidigare hade tagit halm från fel halmbal. Det var extra viktigt med tydlig information och instruktioner med tanke på att den anställde hade svårt att ta till sig information. Eftersom han tidigare gjort fel måste det ha varit uppenbart för lantbrukaren att instruktionerna framstått som motsägelsefulla. Om arbetet hade organiserats på ett annat sätt och balarna av dålig kvalitet tagits bort hade olyckan med stor sannolikhet inte inträffat. Tingsrätten anser därför, liksom åklagaren, att lantbrukaren ska dömas för arbetsmiljöbrott.

Han döms till villkorlig dom, men slipper dagsböter eftersom det har gått så lång tid sedan olyckan inträffade.

Domen kan överklagas senast den 11 november 2022.

Ystads tingsrätt, mål B 669-19

Foto: Foto: Polisen

Publicerad: 2022-10-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!