Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Tre fällda efter kollegas död - alla överklagar

FÄLLDA Vd:n, vice vd:n och kranföraren, alla på Avloppsrallarna, fälldes i tingsrätten efter att en kollega klämdes ihjäl när ett specialbyggt släp lyftes och föll. Bolaget krävdes på en miljon kronor i företagsbot. Alla överklagar.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-02-21

Tingsrätten påpekade att det finns stora risker med arbete med lyftanordningar och Arbetsmiljöverket har föreskrifter med särskilda regleringar. Foto: Foto från förundersökningen

Ett specialbyggt bilsläp lyftes av en kran i samband med arbete som utfördes av Avloppsrallarna, intill E6:an i Kungälv den 1 juni 2021. Bandet som höll släpet brast och släpet föll ned på marken. En arbetstagare klämdes ihjäl under tyngden.

Åtal väcktes och i slutet av december kom domen från Göteborgs tingsrätt.

I tingsrätten klarlades att släpet lyftes med hjälp av ett eller två spännband, band som inte får användas som lyftredskap. Tingsrätten poängterade att det finns stora risker med arbete med lyftanordningar och lyftredskap och att Arbetsmiljöverket har särskilda föreskrifter med detaljerad reglering.

Kranföraren var den som genomförde lyftet. Han uppgav att när det var dags att lyfta släpet backade alla undan, men att kollegan som dog, gick fram för att göra justeringar. Eftersom han skulle stoppa in stödklossar befann han sig i närheten av släpet, noterade tingsrätten.

Enligt tingsrätten hade kranföraren inte tillräckliga kunskaper om hur man gör säkra lyft och det var oklart vem som var ansvarig på arbetsplatsen, vem som skulle göra en riskbedömning och vem som skulle ge klartecken. Kranföraren gjorde någon form av riskbedömning utifrån sina kunskaper och litade på sina kollegor. Men han visste att han inte hade rätt utbildning och han var därför medveten om att han gick utanför sin behörighet. I och med att han inte kontrollerade detta med någon och inte stämde av lyftet med platschefen tog han en risk.

Kranföraren borde ha förstått att det skulle kunna ske en olycka, menade tingsrätten. Hans oaktsamhet har lett till kollegans död. Han döms därför för vållande till annans död, till villkorlig dom och dagsböter.

Bolaget är ett familjeföretag och två bröder är vd och vice vd i bolaget. Någon delegering av arbetsmiljöansvaret har inte skett vilket innebär att de båda är ytterst ansvariga för arbetsmiljön.

Enligt tingsrätten har de sammantaget inte planerat och övervakat arbetet på det sätt som arbetsmiljölagen förutsätter. Det har gjort att det funnits en risk för att arbetstagarna skulle använda kranen på ett felaktigt sätt, vilket i sig innebär en risk för en olycka. De har varit oaktsamma och det har påverkat händelsen. De döms därför för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

I tingsrätten ansåg varken ägarna till Avloppsrallarna eller kranföraren att de varit vårdslösa på något sätt och att kollegans död berodde på sådant som de inte gjort. Även bolaget motsatte sig kravet på företagsbot.

Alla tre och även bolaget överklagar domen till hovrätten.

Foto: Foto från förundersökningen

Publicerad: 2024-02-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!