Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Fallet från stegen – en olyckshändelse

FRIAD Det var inget arbetsmiljöbrott utan en olyckshändelse när driftteknikern föll från stegen. Det menar Gävle tingsrätt som friar arbetsgivaren. Åklagaren håller inte med och överklagar.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-11-25

Ur förundersökningsprotokollet
Gävle tingsrätt anser att fallet från stegen var en olyckshändelse. Det gör inte åklagaren som överklagar domen till hovrätten.

En vattenläcka i ett sliprum behövde inspekteras. För att komma åt behövde driftteknikern ta sig över några ventilationsrör. Rören var dammiga och han tog med sig en ryggdammsugare. En kollega hjälpte till och höll i och säkrade trappstegen. När driftteknikern var klar backade han på rygg tillbaka över rören mot stegen och hamnade då på stegen åt fel håll. Han lämnade över dammsugaren till sin kollega och vände sig på stegen innan kollegan hann lägga ifrån sig dammsugaren och säkra stegen.

Enligt Gävle tingsrätt uppger driftteknikern att han hade för bråttom. Han råkade skjuta i väg stegen, ramlade och skadade sig. Han bröt nyckelbenet, revben och slog ett hål i huvudet.

Olyckan skedde den 29 mars 2023.

Gävle tingsrätt anser att tillvägagångssättet, med stegen och kollegan som säkrade, är rimligt och inte strider mot gällande regler och föreskrifter. Driftteknikern var medveten om att han inte borde röra sig på stegen förrän den var säkrad och har förklarat händelsen med att han var för ivrig.

Rätten anser att det inte har rört sig om någon okänd risk som hade kunnat upptäckas vid undersökning och riskbedömning och på det sättet kunnat undvikas genom instruktioner.

Arbetsgivaren, Göransson Arena AB, har också hävdat att det var en ren olyckshändelse och inte en händelse som berott på några brister i arbetsmiljöarbetet.

Åklagaren hänvisade bland annat till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om stegar och bockar. Där framkommer att dessa ska användas så att man kan stå stadigt och säkert, särskilt om man bär något i handen. Åklagaren ansåg att arbetsgivaren inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottslighet och krävde 300 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten anser däremot att olyckan inte hade kunnat undvikas genom ytterligare förebyggande arbete från bolaget sida. Åklagarens talan om företagsbot ska därmed ogillas.

Men åklagaren är inte nöjd med domen och överklagar den till hovrätten.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Publicerad: 2024-11-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!