Allt om arbetsmiljö logga
Åtal

Föll fem meter genom plastfönstret

ÅTAL Ingen form av fallskydd fanns och arbetstagaren föll cirka fem meter ned på betonggolvet. Ett arbetsmiljöbrott, enligt åklagaren som kräver 200 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-11-17

Plåttaket gav vika och mannen föll igenom. Foto: Polisen

En arbetstagare skulle lägga presenning på ett tak vid Påryds Bildemontering i Kalmar. Arbetstagaren var ensam på taket när han trampade igenom ett plastfönster och föll cirka fem meter och landade på ett betonggolv. Olyckan, där mannen skadade mjälten och fick flera olika frakturer bland annat i ländryggen, inträffade den 11 november 2019.

Kammaråklagare Lars Magnusson, vid Riksenheten för miljö- och Arbetsmiljömål anser att arbetsgivaren av oaktsamhet har orsakat skadorna. Arbetsgivaren skulle ha undersökt och riskbedömt arbetet, valt en säker arbetsmetod och den fallskyddsutrustning som krävs och gett tydliga instruktioner till arbetstagaren. Åklagaren anser att arbetsgivaren har begått ett arbetsmiljöbrott och kräver 200 000 kronor i företagsbot.

Målet ska hanteras av Kalmar tingsrätt.

Foto: Polisen

Publicerad: 2022-11-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!