Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljö

Bristande säkerhetskultur i ställningsföretaget

AVGIFT Skriftliga rutiner och instruktioner kanske finns, men de har inte införlivats i praktiken. Det menade Arbetsmiljöverket och anklagade ställningsföretaget för bristande säkerhetskultur.

Företaget, som monterar byggställningar, har ingen bra säkerhetskultur, anser Arbetsmiljöverket. Bilden visar inte företagets ställningar. Foto: Adobe Stock

Arbetsmiljöverket fann brister i fallskyddet på en byggarbetsplats i Nynäshamn den 10 juni 2020. Fallhöjden var 4, 5 meter. Varken skyddsräcken eller personlig skyddsutrustning fanns på plats.

En arbetstagare var uppe på en ställning som höll på att monteras ned. Skyddsräcken saknades helt där han var och var även bristfälliga på andra ställen.

Arbetsmiljöverket konstaterade att arbetsgivaren, Sydställningar i Sölvesborg AB, förekom i många liknande ärenden och menade att det fanns brister i säkerhetskulturen.

Totalt krävdes företaget på 309 200 kronor i sanktionsavgift för överträdelser av Arbetsmiljöverkets regler om fallskydd. Storleken på sanktionsavgiften beror bland annat på antalet sysselsatta i bolaget.

Bolaget förnekade ansvar och ansåg att överträdelserna skett utanför arbetsgivarens kontroll.

Arbetsmiljöverket ansökte om att förvaltningsrätten skulle döma ut avgiften och påpekade att bolaget vid flera tillfällen tidigare krävts på sanktionsavgifter för att inte ha följt säkerhetsföreskrifter om fallskydd. Verket ifrågasatte inte att bolaget hade skriftliga rutiner och instruktioner men menade att antalet överträdelser tydde på att dessa inte införlivats i praktiken.

Förvaltningsrätten konstaterar att det är arbetsgivaren som ansvarar för att säkerhetsföreskrifter följs. Överträdelsen kan därför inte anses vara ursäktlig. Rätten gör samma bedömning som Arbetsmiljöverket och anser att bolaget ska betala en sanktionsavgift och att avgiften är korrekt beräknad av verket.

Domen har inte överklagats.

Foto: Adobe Stock

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!