Allt om arbetsmiljö logga
Viten

Gigbolaget har ansvar för kurirernas miljö

FÄLLS Arbetsmiljöverket fann brister i arbetsmiljön för kurirerna och ställde krav på Wolt. Fel , menade bolaget som fick medhåll av förvaltningsrätten, men inte av kammarrätten. Kurirerna är osjälvständiga och ska ses som anställda.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2025-02-14

Arbetsmiljöverket ställde krav arbetsmiljön för Wolts kurirer. Wolt anser att bolaget inte har något ansvar. Foto: Adobe stock.

De cyklar och mopeder som används av Wolts kurirer kontrolleras inte regelbundet. Det upptäckte Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat Wolt på distans den 20 maj 2021. Det gör att farliga situationer med sliten och gammal utrustning kan uppstå. Arbetsmiljöverket saknade också undersökning av de fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållandena, och även skriftliga handlingsplaner.

Arbetsmiljöverket hänvisade också till sitt regeringsuppdrag från 2018 kring nya sätt att organisera arbete, bland annat arbete via digitala plattformar. Wolt har samarbeten med olika restauranger och en digital plattform där matleveransuppdrag ges till kurirer. Kurirerna har antingen F-skattsedel och avtal med Wolt eller är anställda av ett annat bolag och utför arbete för Wolt.

Arbetsmiljöverket gjorde en samlad bedömning – Wolts kurirer var arbetstagare. Myndigheten kunde därför ställa krav på bolaget. I ett föreläggande daterat i oktober 2022 krävde verket åtgärder vid vite om totalt 200 000 kronor. Åtgärderna skulle ha genomförts senast den 15 januari 2023.

I bedömningen låg bland annat att det är Wolt som tillhandahåller plattformstjänsten och kurirerna erbjuds tjänster därifrån. Kuriren har själv inget inflytande över vad som ska utföras. Självständiga uppdragstagare som ingår avtal brukar typiskt ha det, resonerade Arbetsmiljöverket. Krav i avtal med kurirerna på deras personliga hygien, hur termoväskan ska tas om hand, rengöras och förvaras är ytterligare exempel på inflytande och kontroll över kurirerna som talar mot att de är uppdragstagare.

Att kurirerna själva ska stå för sin cykel, moped och mobiltelefon talade däremot för att de skulle ses som självständiga uppdragstagare, resonerade Arbetsmiljöverket, liksom att de själva kunde välja leveransrutt och när de vill utföra ett uppdrag.

Wolt höll inte med. Bolaget är inte arbetsgivare i förhållande till kurirerna. Det är ett teknologibolag som utvecklar och underhåller den digitala plattformen. Syftet är att förmedla uppdrag mellan de som använder plattformen det vill säga restauranger, slutkund och kurirerna.

Kurirerna väljer själva om de vill utföra en leverans eller inte. En genomsnittlig kurir arbetar motsvarande en sysselsättningsgrad på 12 procent och förhållandet mellan kuriren och bolaget är till sin natur tillfälligt.

Wolt har inte möjlighet att påverka arbetsmiljön där kurirerna utför sina uppdrag som på restaurangerna, privata trappuppgångar och garageuppfarter. Bolaget saknar kunskaper om förhållandena och riskerna där, menade Wolt.

Förvaltningsrätten resonerade på samma sätt. Wolt kontrollerar bara kurirernas arbete i begränsad omfattning och har mycket små möjligheter att påverka arbetsmiljön. De ska därför frias från arbetsmiljöansvar.

Rätten resonerade på samma sätt när de gällde de kurirer som är anställda hos ett annat bolag.

Arbetsmiljöverket överklagade.

Kammarrätten gjorde en sammantagen bedömning. De kurirer som har F-skattsedel är så osjälvständiga i förhållande till Wolt att de ska betraktas som anställda. Avtalet mellan Wolt och kuriren avser inte ett specifikt uppdrag utan att kuriren ska utföra leveranser allt eftersom Wolt får behov av det. Att kurirerna själva väljer om de ska åta sig ett uppdrag eller inte är av mindre betydelse. Samma förhållande gäller nämligen vid kortvariga anställningar i allmänhet.

Wolt anses inte vara arbetsgivare för de kurirer som är anställda av ett annat bolag som har avtal med Wolt att låta kurirerna utföra uppdrag.

Arbetsmiljöverkets krav behövs för kurirernas arbete, oavsett om de är arbetstagare hos bolaget eller inhyrda. Verket hade därför fog för föreläggandet. Rätten ändrad tiden för sista dagen att genomföra åtgärderna till den 3 mars 2025.

Wolt överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen. Läs mer här.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock.

Publicerad: 2025-02-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!