Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Snubblade och fick ström i sig

FÖRETAGSBOT Högspänningen var inte avslagen och någon hade plockat bort en skyddsanordning. Det var några av orsakerna till att en arbetstagare fick ström i sig i ställverket i Viksjö, anser åklagaren.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-03-14

Hen snubblade och fick ström i sig i samband med arbete i ett ställverk i Viksjö i Härnösands kommun. Nordnex Sverige, som var samordningsansvarig och eldriftsledare, godkänner att betala 400 000 kronor i företagsbot. Foto: Adobe stock

Vid arbete i ett ställverk i Viksjö öppnades ett driftssatt skåp av misstag. Personal gick in för att kontrollera, en arbetstagare snubblade och hamnade i närheten av en driftssatt del. En ljusbåge uppstod. Arbetstagaren fick ström i sig och fick allvarliga skador i armen.

Arbetstagaren som skadade sig var anställd av Mainline Power Nordic AB och olyckan skedde den 1 mars 2021.

Kammaråklagare Christer Jarlås vid Riksenheten för miljö - och arbetsmiljömål konstaterar att det var Nordnex Sverige AB som var Bas-U alltså byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet, samordningsansvarig och eldriftsledare. Personal från företaget har på egen hand och tillsammans med annat företag av oaktsamhet orsakat skadorna.

Nordnex Sverige har i sin ansvariga roll inte gett tillräckliga förutsättningar och instruktioner till de som skulle utföra arbetet. Arbetet har inte utförts vid spänningslöshet. Förutsättningarna har inte kontrollerats tillräckligt och det saknas också en tillräcklig riskbedömning.

Efter beslutet att utföra arbetet med högspänningen påslagen har de inte heller märkt upp det aktuella skåpet och inte varit närvarande när arbetena utfördes, skriver åklagaren i strafföreläggandet. Han påpekar också att en arbetstagare från Nordnex dessutom har kopplat ur en nödvändig skyddsanordning inför att arbetet skulle utföras i ställverket.

Ansvariga har inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen, konstaterar åklagaren. Om de gjort det hade skadorna med största sannolikhet inte inträffat.

Nordnex godkänner att betala 400 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!