Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Hovrätten prövar inte snickarens anställning

INGEN PRÖVNING Snickaren som skadade sig var inte anställd och bolaget har inget ansvar, sa bolagets företrädare. Men tingsrätten trodde henne inte. Både snickaren och bolaget ville ha en ny prövning i hovrätten – så blir det inte.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-06-25

Snickaren skadade sig på sågen eftersom sågens skydd var kapat. Vd:n hade sagt att sågen skulle användas trots att skyddet saknades, enligt en av de som arbetade. Foto: Polisen

Den litauiske snickaren lämnade en trovärdig redogörelse för hur han kom till Sverige och den 7 oktober 2021 hamnade på innergården på en adress i Stockholm för att arbeta. Det menade tingsrätten.

Trots att snickaren saknade skriftligt anställningsavtal var han anställd av Borkesta Bygg & Anläggning när han skadade sig på sågen, ansåg tingsrätten. Bolaget hade ansvar för arbetsmiljön och fälldes för arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada. Tingsrätten krävde 200 000 kronor i företagsbot och skadestånd till snickaren.

Företrädare för bolaget motsatte sig domen och påpekade att snickaren inte var anställd. Bolaget överklagade. Det gjorde även snickaren som ville ha ett högre skadestånd.

Svea hovrätt har nu bestämt att inte pröva målet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Polisen

Publicerad: 2024-06-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!