Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Inga tillstånd att hantera asbest

AVGIFT Rivningen av asbestskivorna var ett olyckligt misstag, menade bolaget. Nu krävs det på 227 500 kronor i sanktionsavgift.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-12

Tillstånd för att hantera asbestskivorna saknades. Foto: Adobe stock

Bolagets anställda rev material som innehöll asbest utan tillstånd från Arbetsmiljöverket. Förpackningar som innehöll asbesthaltigt material var inte märkta med varningstext och giltiga utbildningsbevis och intyg för arbetsledare och arbetstagare saknades.

Det upptäckte Arbetsmiljöverket när de inspekterade en byggarbetsplats i Piteå den 25 mars 2022. Verket krävde därför fyra olika sanktionsavgifter om totalt 227 500 kronor av Jobbcentralen Hem AB.

Bolaget motsatte sig avgifterna.

I förvaltningsrätten påpekade bolaget att det inte hade detaljkunskap om föreskrifterna om hantering av asbest. Företrädare för bolaget menade att sanktionsavgiften skulle sänkas med hänvisning till att företaget är litet med små marginaler. Rivningen skedde också utomhus i friska luften och var ett olyckligt misstag.

Förvaltningsrätten fann inga skäl att sätta ned avgifterna och inga skäl att inte döma ut dem.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-01-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!