Ingen akut fara för kontrollanterna
SKYDDSSTOPP Att vara biljettkontrollant innebär ett visst risktagande men arbetsgivaren har vidtagit åtgärder och onödiga risker tas inte. Arbetsmiljöverkets beslut var därför riktigt, menar förvaltningsrätten.

Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2025-04-04

Biljettkontrollanterna har inte tillräcklig utbildning att hantera fysiskt våld i situationer där så kallat lågaffektivt bemötande inte fungerar och de kan inte backa. Det fanns risk för hot och våld. Det menade ett regionalt skyddsombud, RSO, för Transportarbetareförbundet.
Den 19 april 2024 stoppade han därför arbetet med civila biljettkontroller och så kallade envarsgripande hos QSG Bevakning AB. Arbetet stoppades med stöd av arbetsmiljölagen, kapitel 6, paragraf 7.
Envarsgripanden handlar om att vem som helst i vissa speciella situationer har rätt att hålla kvar personer.
Arbetsmiljöverket beslöt efter utredning att inte meddela något förbud eller föreläggande mot arbetsgivaren. Verket sa inte emot att förhållandena var som RSO:t beskrev och att våldet ökat för de civilklädda kontrollanterna, men någon omedelbar fara för liv och hälsa fanns inte. Verket ansåg dock att det fanns skäl för arbetsgivaren att se över kontrollanternas arbete.
RSO:s uppgift om att Västtrafik i upphandlingen krävde att samtliga kontrollanter skulle göra envarsingripanden var inget som kom fram under inspektionen, enligt Arbetsmiljöverket.
Enligt ombudet hade det inträffat fler allvarliga tillbud efter att uppdraget kom. De civila biljettkontrollanterna utsätts för mer våld än övriga, uppskattningsvis en gång per vecka, jämfört med en gång per månad. RSO:t menade att ansvaret för arbetsmiljön flyttats från arbetsgivaren till individen. Han överklagade verkets beslut till förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten går först igenom arbetsmiljölagens förarbeten. Där framgår att det räcker med att Arbetsmiljöverket anser att det finns ett behov av att förebygga missförhållanden för att kunna meddela ett förbud mot ett arbete. Insatserna som krävs av arbetsgivaren får dock inte vara orimliga i förhållande till det resultat som kan uppnås. Det behöver inte handla om livshot utan det räcker med kroppsskada. Samtidigt framgår att det ska vara fråga om situationer då faran är allvarlig och överhängande.
Förvaltningsrätten tillägger att det i många arbetsuppgifter finns ett risktagande exempelvis i form av ingripanden. Bestämmelsen bör därför endast tillämpas när den ålagda arbetsuppgiften går utöver de åtaganden som följer av anställningsavtalet. Risktagandet ska framstå som onödigt och att det går utöver vad som kan förväntas med hänsyn till arbetets karaktär.
Av utredningen framgår att nio incidenter inrapporterats internt från de civila biljettkontrollanterna under en period på drygt tio veckor fram till skyddsstoppet, påpekar rätten. Fyra rör avsiktligt våld. Övriga rör kontrollanter som blivit filmade eller verbala hot om våld. Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att det har förekommit eller kan förekomma situationer när biljettkontrollanter utsätts för våld. Men menar att arbetet får anses innehålla ett visst mått av risktagande.
Enligt arbetsgivarens rutiner ska kontrollanterna endast ingripa om det kan göras utan personlig risk för den anställde, kontrollanterna får fyra veckors utbildning i konflikthantering och lågaffektivt bemötande, och även nödvärn och envarsgripande. Det framgår också att arbetsgivaren har följt upp de inträffade incidenterna och vidtagit åtgärder. Något onödigt risktagande ser inte förvaltningsrätten.
Enligt domstolen har det inte framkommit omständigheter som med tillräcklig styrka talar för att det förelåg en omedelbar fara för arbetstagarnas liv och hälsa. Arbetsmiljöverkets har därför fog för sitt beslut att inte meddela något föreläggande eller förbud.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.