Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Inget nattarbete för Spotify

AVSLAG Arbetsmiljöverket avslog Spotifys ansökan om att få dispens från arbetstidslagen och få låta 250 arbetstagare arbeta natt. Även kammarrätten säger nej.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-12-05

Spotifys skäl dög inte. Kammarrätten säger nej till nattarbete för de 250 arbetstagarna. Foto: Adobe stock.

För att skydda arbetstagares hälsa ska nattarbete begränsas, enligt arbetstidslagen. Avvikelser får göras om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan fem, påpekar kammarrätten.

Undantag kan också göras om det finns stöd i ett kollektivavtal. Det saknar Spotify som därför ansökte om dispens från lagens regler.

Arbetsmiljöverket ansåg inte att de skäl som Spotify hänvisade till kunde motivera att de fick dispens. I februari 2023 beslutade verket att avslå ansökan. Spotifys anställda skulle arbeta med utveckling av tjänster, programvara och applikationer. På natten skulle de avhjälpa akuta problem som allvarliga driftsstörningar, IT-attacker och andra allvarliga säkerhetsincidenter.

Efter verkets nej tog Spotify ärendet vidare. Först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten.

Kammarrätten anser, liksom Arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten, att de arbetsuppgifter som Spotify sökt dispens för inte motiverar ett undantag. Det tyngst vägande i ansökan är, enligt rätten, arbetet med att förhindra och begränsa spridning av personuppgifter eller annan känslig information.

Men att avhjälpa driftsstörningar, IT-attacker och andra allvarliga IT-säkerhetsincidenter borde Spotify, som är ett globalt bolag, kunna lösa på annat sätt, menar kammarrätten.

Bolagets huvudsakliga verksamhet är att leverera audiostreaming, och dispens från reglerna är tänkt för situationer som tillgodoser viktiga samhällsintressen, tillägger kammarrätten. Spotifys behov av nattarbete synes i första hand vara grundat på företagsekonomiska skäl.

Kammarrätten avslår därför överklagandet och Spotify har inte överklagat.

Kammarrätten i Stockholm, 811-24

Foto: Adobe stock.

Publicerad: 2024-12-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!