Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Inhyrd kördes på av backande truck

FÖRETAGSBOT Städaren skadades när trucken backade på henne. Bolaget erkänner att riskerna inte hanterats tillräckligt och betalar 300 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-15

Truckarna borde inte ha körts där städaren arbetade, menar åklagaren. Bilden är inte från olycksplatsen. Foto: Adobe stock

En inhyrd arbetstagare skadade sig när hon städade en lagerlokal hos Flügger Sweden AB i Bollebygd den 20 oktober 2022. Hon backades på av en truck och fick flera komplicerade frakturer i sin högra fot och underben. Hon fick även andra skador på benet.

Åklagaren anser att den inom bolaget som ansvarat för en säker arbetsmiljö har, av oaktsamhet, orsakat skadorna. Ansvarig skulle inte ha låtit städaren göra jobbet utan att undersöka arbetsförhållandena och bedömt riskerna. Den med ansvar skulle ha sett till att truck inte kördes där städaren arbetade. Trucktrafiken skulle ha avgränsats från området.

Den inhyrde arbetstagaren skulle också ha fått tillräckliga kunskaper om de risker hon utsattes för.

Företrädare för bolaget har inte gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottsligheten. Bolaget går med på att de gjort fel och betalar 300 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-05-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!