Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Inte arbetsmiljöbrott i vindkraftsparken

FRIAD Ett 600 kilo tungt formelement föll över en arbetstagare när han tillsammans med kollegor monterade ned olika så kallade plattor i en vindkraftspark. Inte ett arbetsmiljöbrott, enligt Luleå tingsrätt.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-01-10

Åklagaren visade inte att det skett något arbetsmiljöbrott i vindkraftsparken, enligt Luleå tingsrätt. Bilden illustrerar vindkraftsparker i allmänhet. Foto: Adobe Stock

En arbetstagare skadade sig svårt den 23 juni 2017 vid Terraform GMBH:s arbetsställe i Ersträsk vindkraftspark i Piteå kommun. När olyckan inträffade monterades så kallade formelement runt ett vindkraftverk ned. Elementen monterades ned med mobilkran och vägde vardera omkring 600 kilo.

Den sista så kallade rörplattan föll över arbetstagaren som befann sig på marken nedanför elementen. Han fick flera olika frakturer som brott på nackbenet, brott på sjätte halskotan, revbensbrott och skador på lungorna. Skadorna var livshotande.

Enligt kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål visste Terraform att det fanns en risk vid nedmonteringen av de sista elementen. En tillräcklig analys med åtföljande riskeliminering hade dock inte gjorts.

Hade det gjorts hade en metod för att stabilisera de sista elementen under rivningen tagits fram eller så hade platsen, där arbetstagaren stod vid olyckan, spärrats av. Åklagaren väckte därför åtal och krävde 800 000 i företagsbot av bolaget.

Bolaget invände. De har ett systematiskt arbetsmiljöarbete, de har identifierat risker och vidtagit åtgärder.

Luleå tingsrätt gör en annan bedömning än åklagaren och anser inte att det finns skäl att kräva företaget på företagsbot.

Enligt tingsrätten är det utrett att den sista plattan föll över arbetstagaren och att den var osäkrad. Det är också utrett att de så kallade murkragarna hade avlägsnats från plattan utan att den säkrats på annat sätt, vilket är i strid med bolagets rutiner. Det är inte utrett vem som avlägsnade murkragarna.

De utbildningar som arbetstagarna fått och som även den skadade arbetstagaren deltagit i har innehållit information om att aldrig befinna sig i närheten när lyft görs. Men arbetstagaren har själv sagt att han inte förstått vad som sades eftersom utbildningen var på tyska och han är från Polen.

Två kollegor har däremot sagt att arbetstagaren förstod tyska väl. Att säkerställa att instruktionerna förstods var inte heller något som åklagaren påstått att bolaget skulle ha behövt göra enligt arbetsmiljölagen, tillade tingsrätten.

Tingsrätten påpekar att nedmonteringen, som Terraform ansvarar för är ett arbete förenat med allvarliga konsekvenser för liv och hälsa om det inte utförs på ett säkert sätt. Skriftliga instruktioner ska då finnas.

Men eftersom den arbetsbeskrivning som rör just demonteringen inte har översatts kan inte tingsrätten uttala sig om det funnits eller saknats skriftliga instruktioner. Det är en brist som får gå ut över åklagaren, påpekar tingsrätten.

Tingsrätten bedömer inte att åklagaren har visat att företrädare för Terraform inte har gjort vad de ska enligt arbetsmiljölagen.

Domen överklagas inte.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-01-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!