Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Kapad tumme ska prövas i Ystads tingsrätt

ÅTAL Företaget drog fel slutsatser efter sin riskbedömning och maskinoperatören blev därför av med en del av sin tumme. Åklagaren har väckt åtal för arbetsmiljöbrott.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-12-07

Ystads tingsrätt ska pröva åtalet mot frötillverkaren Skånefrö AB. Foto: Lars Lydig

En maskinoperatören försökte åtgärda ett trassel av förpackningsmaterial i en maskin som var i gång. Han kom då i kontakt med en kniv i rörelse vilket gjorde att en bit av tummen amputerades. Olyckan skedde den 19 mars 2021 på Skånefrö AB:s arbetsställe i Hammenhög.

Kammaråklagare Lisa Magnusson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har väckt åtal. Bolaget har inte dragit korrekta slutsatser av sina riskbedömningar. Hade bolaget gjort det hade det sett till att ett föreskrivet skydd för maskinen monterades. Ett sådant skydd skulle ha förhindrat all kontakt med maskinens rörliga och farliga delar när maskinen var i drift.

Åklagaren kräver 100 000 kronor i företagsbot av bolaget.

Åtalet ska hanteras av Ystads tingsrätt.

Foto: Lars Lydig

Publicerad: 2023-12-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!