Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsolyckor

Kolsyreis gav syrebrist – körde av vägen

ERKÄNT Säljaren svimmade av syrebrist när han körde en extra leverans av glass. Arbetsgivaren krävs på 600 000 i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-12-20

Säljaren svimmade när kolsyreisen smälte inne i bilen. Smältande kolsyreis skapar syrebrist. Foto: Adobe Stock

En säljare skulle göra en extra leverans av glass till en kund med sin egen personbil. Glassen låg i lådor tillsammans med kolsyreis för att inte smälta. Det var en varm sommardag och glassen förpackades därför med extra mycket kolsyreis. När kolsyreis smälter bildas koldioxid som tränger undan syrgasen i luften.

När kolsyreisen smälte under bilfärden blev syrehalten i bilen lägre. Säljaren påverkades och tappade till slut medvetandet och körde av vägen.

Två personer kom till hans hjälp. De krossade bilrutan och drog ut säljaren i den friska luften. Om inte säljaren, som blev koldioxidförgiftad, fått hjälp kunde han ha avlidit, konstaterar åklagaren som anser att ett arbetsmiljöbrott har begåtts.

Säljaren har efter olyckan drabbats av hjärntrötthet. Olyckan inträffade den 16 juli 2021.

Kammårklagare Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att den eller de som har haft skyddsansvaret inte gjort tillräckligt för att hindra att olyckan skedde. Riskerna med transporter med kolsyreis har inte riskbedömts tillräckligt väl och åtgärder för att begränsa riskerna vid transport har inte vidtagits. Muntliga och skriftliga rutiner saknades liksom även information om riskerna till de som arbetade med att transportera glassen.

Arbetsgivaren, Menigo Foodservice AB, har genom ett så kallat strafföreläggande godkänt att betala det som åklagaren krävt, vilket var 600 000 kronor i företagsbot.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-12-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!