Allt om arbetsmiljö logga
Företagsbot

Kördes ihjäl på lantbruket

BROTT Lantbruksföretaget i Västerås betalar 1,5 miljoner kronor i företagsbot efter ett arbetsmiljöbrott. En arbetstagare avled när han kördes på av en hjullastare.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-02-09

Trafikregler och skydd saknades på gårdasplanen på lantbruket där en ansställd kördes ihjäl den 12 april 2021. Bilden visar ett annat lantbruk. Foto: Adobe Stock

Höbalarna skymde sikten för föraren av hjullastaren när han körde lantbruksmaskinen över gårdsplanen. Han körde därför på en annan arbetstagare som avled av skadorna. Olyckan skedde den 12 april 2021 i Västerås kommun. Gårdsplanen, där olyckan skedde, var ett gemensamt arbetsställe för två företag – NOVAB där den förolyckade var anställd och Mycklinge lantbruk som beställt byggnadsarbete av NOVAB.

Kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg vid Riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål anser att lantbruksföretaget var det som rådde över arbetsstället. Lantbruksföretaget var dessutom byggherre och BAS-u och hade därmed ansvaret att samordna arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Företaget skulle ha sett till att åtgärder vidtogs och har brustit i sitt ansvar, menar åklagaren.

Föraren av hjullastaren hade två rundbalar placerade på varandra vilket skymde sikten. Några trafikregler eller andra skyddsanordningar som kunde ha uppmärksammat föraren och den gående på att de var i samma område fanns inte. Lantbruksföretaget har inte sett till att hjullastaren inte lastades med höbalar på ett sådant sätt att sikten inte skymdes, och inte sett till att det funnits skyddsanordningar. Hade det gjorts hade olyckan med stor sannolikhet inte hänt. Den oaktsamheten har orsakat arbetstagarens död, konstaterar åklagaren.

Lantbruksföretaget har genom ett så kallat strafföreläggande godkänt åklagarens beskrivning av vad som hänt och storleken på företagsboten. Företaget ska betala 1 500 000 kronor i företagsbot till staten.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-02-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!