Allt om arbetsmiljö logga
Åtal

Kranförare åtalas efter kollegas död

ÅTAL Bandet brast och det specialbyggda släpet föll och klämde ihjäl en arbetstagare. Nu åtalas arbetsgivarna för arbetsmiljöbrott och kranföraren som lyfte släpet för vållande till annans död.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-06-02

En arbetstagare klämdes ihjäl under tyngden av bilsläpet när lyftbandet brast. Foto: Från förundersökningen

Ett specialbyggt bilsläp lyftes av en kran i samband med arbete intill E6:an i Kungälv. Bandet som höll släpet brast och släpet föll ned på marken. En arbetstagare klämdes ihjäl under tyngden. Olyckan skedde den 1 juni 2021.

Åklagaren anser att vd, och vice vd för bolaget Avloppsrallarna, där den förolyckade var anställd, av oaktsamhet inte har gjort vad arbetsmiljölagen kräver. Arbetet har inte organiserats så att en riskbedömning har gjorts och anställda har tillåtits att utföra lyftet utan att det fått nödvändiga instruktioner. Banden som användes var inte heller avsedda för lyft.

Åklagaren kräver en miljon kronor i företagsbot av bolaget. Kranföraren åtalas för vållande till annans död.

Foto: Från förundersökningen

Publicerad: 2023-06-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!