Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Lärarna och rektorn döms för pojkens död

FÄLLDA De tre lärarna hade inte tillräcklig uppsikt och tillsyn över den 6-årige pojken – han drunknade. Rektorn gjorde ingen riskbedömning. Nu döms de för arbetsmiljöbrott av Malmö tingsrätt.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-04-24

Den 18 augusti 2020 drunknade en 6-årig pojke när han badade med skolan. Nu fälls tre lärare och rektorn för arbetsmiljöbrott. Foto: Från förundersökningen

Den 18 augusti 2020 drunknade en 6-årige pojke när han badade med sin klass i en bassäng nära skolan. Olyckan skedde i Vellinge kommun. Åtal väcktes. Åklagaren ansåg att de tre pedagoger som beslutat om att gå och bada hade gjort det trots att det inte funnits tillräckligt med pedagoger och att de inte hade tillräcklig uppsikt. Åklagaren ställde även rektorn till svars.

Malmö tingsrätt har nu meddelat sin dom och håller med åklagaren. De tre lärarna och rektorn döms för arbetsmiljöbrott.
– Tingsrätten menar att såväl lärarna som rektorn i och för sig framstår som kompetenta och ansvarstagande men i detta fall har de brustit i sina åligganden på ett sådant sätt att de ska dömas för arbetsmiljöbrott, skriver rådmannen Håkan Olaussen i en kommentar till domen.

Tingsrätten menar att det är bevisat att de tre lärarna har varit oaktsamma på så sätt att de inte har haft tillräcklig uppsikt och tillsyn över den 6-årige pojken. Tingsrätten anser att lärare generellt har ett långtgående arbetsmiljö- och tillsynsansvar för elever. Rätten menar att lärarna inte hade planerat hur de skulle vara placerade vid bassängen och att de inte heller hade planerat sina roller och sitt ansvar. Rätten har också tagit hänsyn till att de gick och badade med 40 barn varav de flesta inte kunde simma. Det har ställt mycket höga krav på tillsyn och uppsikt.

Tingsrätten skriver i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att de tre pedagogerna underlåtit att planera badaktiviteten på ett sådant sätt att risken för en olycka minimerades. Tingsrätten menar att de tre bestämde att de skulle gå och bada flera dagar i förväg. De hade därför tid att planera hur de skulle göra för att hela tiden skulle kunna ha tillsyn över alla barnen. Tingsrätten menar att de tre pedagogerna måste ha insett att någon av eleverna skulle kunna förolyckas genom att drunkna om de inte höll uppsikt över barnen.

Någon riskbedömning för användandet av bassängen har inte gjorts. Det lastar tingsrätten rektorn för eftersom det är rektorn som har haft det yttersta ansvaret för arbetsmiljön.

Påföljden för lärarna och rektorn blir villkorlig dom och dagsböter. Vellinge kommun krävs på 1 500 000 kronor i företagsbot.

Vellinge kommun ska betala skadestånd till den 6-årige pojkens anhöriga med drygt 138 000 kr.

Domen kan överklagas senast den 15 maj 2023.

Foto: Från förundersökningen

Publicerad: 2023-04-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!