Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lärarna och rektorn överklagar Vellinge-domen

ÖVERKLAGAN De tre lärarna och rektorn dömdes i Malmö tingsrätt för att ha orsakat den 6-årige pojkens drunkningsdöd. Nu överklagar de domen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-05-16

Lärarna och rektorn överklagar den fällande domen efter att den 6-årige pojken drunknat i skolan. Foto: Från förundersökningsprotokollet

Tingsrättens dom är fel. Det skriver en av de tre pedagogernas ombud i sin överklagan till hovrätten. Även de andra två pedagogerna överklagar Malmö tingsrätts dom där de alla tre dömdes för vållande till annans död, arbetsmiljöbrott.

Domen meddelades i slutet av april och handlade om en 6-årig pojke som drunknade när han den 18 augusti 2020 badade med sin klass i en bassäng nära sin skola i Vellinge kommun.

Tingsrätten ansåg att de tre lärarna varit oaktsamma genom att de inte hade tillräcklig uppsyn över den 6-årige pojken. Rätten menade att lärarna inte hade planerat hur de skulle vara placerade vid bassängen och att de inte heller hade planerat sina roller och sitt ansvar.

Även skolans rektor fälldes för arbetsmiljöbrott. Tingsrätten konstaterade att det inte gjorts någon riskbedömning för användandet av bassängen och slog fast att rektorn haft det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Även rektorn överklagar.

Åklagaren är inte heller nöjd, trots den fällande domen och vill att Vellinge kommun ska betala en högre företagsbot, än den som krävdes i tingsrätten, 1,5 miljoner kronor. I sin överklagan skriver åklagaren att han anser att en skälig nivå på företagsboten är två miljoner kronor.

Foto: Från förundersökningsprotokollet

Publicerad: 2023-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!