Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsolyckor

Livshotande skador efter fall utan sele

FÄLLD Vd:n måste ha förstått att de fanns en risk för ras men stoppade inte rivningsarbetet. Det menar tingsrätten, som ändå sänker boten till 820 000 kronor på grund av att det gått så lång tid.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-01-17

Personligt fallsskydd skulle ha använts när betongsblocken sågades isär. Den svåra olyckan hade kunnat undvikas, menar tingsrätten. Foto: Adobe Stock.

En arbetstagare förlamades i benen och fingrarna efter en olycka i samband med rivningsarbete. Olyckan skedde den 12 oktober 2018 när mannen föll från ett betongblock som sågats i tre delar och som inte säkrats tillräckligt.

Sedan 2020 bor mannen på ett boende med hjälp dygnet runt. Göteborgs Borrteam AB, vars vd också var med vid arbetet, hade tagit fram en plan för hur arbetet skulle gå till. Personlig fallskyddsutrustning skulle användas och endast en betongbalk i taget skulle sågas av. Genom bildmaterial och förhörsuppgifter är det dock klarlagt att skydd inte användes och att flera betongblock sågades i taget.

Tingsrätten menar att det framkommit att vd:n visste detta och att han måste ha förstått att det fanns en risk för ras. Trots det stoppade han inte arbetet.

Göteborgs Borrteam har motsatt sig företagsboten och menat att mannen själv har varit delaktig i skadan. Tingsrätten håller inte med. Olyckan hade kunnat undvikas om bolaget följt planen.

Tingsrätten håller med åklagaren att företagsboten bör vara 900 000 kronor, men eftersom det gått över fyra år från olyckan till dom faller så sänker rätten företagsboten till 820 000 kronor.

Domen har inte överklagats.

Foto: Adobe Stock.

Publicerad: 2023-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!