Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Miljonbot efter pojkens död

ÅTAL Lärarna var för få och barnen som inte kunde simma för många – uppsikten var inte tillräckligt god och en pojke drunknade. Tre lärare, rektorn och Vellinge kommun ställs till svars.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-01-24

Vellinge kommun krävs på 3 000 000 kronor i företagsbot. Foto: Adobe Stock

Den 18 augusti 2020 drunknade en pojke som gick i första klass i en skola i Vellinge kommun i samband med simundervisning anordnad av skolan. Tre lärare hade tillsyn över 40 badande elever. De flesta kunde inte simma. Inte heller pojken som drunknade. Åklagaren anser att de tre lärarna, även om det inte fanns någon uttrycklig delegering av ansvaret, har haft arbetsmiljöansvaret för eleverna. Av oaktsamhet har de inte gjort tillräckligt. De har haft simundervisning trots att det inte fanns tillräckligt med personal och har inte haft tillräcklig uppsikt. Även rektorn för skolan ställs till svars. Hen har inte tillräckligt väl bedömt riskerna med att lära de yngre barnen att simma och inte vidtagit åtgärder. Lärarna och rektorn har begått arbetsmiljöbrott. Vellinge kommun krävs på 3 000 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Malmö tingsrätt.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-01-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!