Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Miljonkrav på Green Cargo

ÅTAL Nästan fem år efter en dödsolycka på Green Cargo i Borlänge väcks åtal. Åklagaren kräver en miljon kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-10-03

Ansvariga vid Green Cargo i Borlänge gjorde inte tillräckligt. De har därför orsakat att en arbetstagarens dog den 11 november 2018, menar åklagaren. Foto: Adobe Stock

Den 11 november 2018 klämdes en arbetstagare mellan två godsvagnar på bangården i Borlänge. Mannen arbetade med att växla och koppla ihop godsvagnar när han klämdes mellan två godsvagnars buffertar. Han fick högerbenet avklippt av ett vagnshjul och dog av sina skador.

Kammaråklagare Anders Gustafsson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, anser att ansvarig för arbetsmiljön på Green Cargo av oaktsamhet har orsakat dödsfallet.

Ansvarig har inte gjort en korrekt riskbedömning och bland annat inte sett till att den anställde inte fick olämpliga tjänstgöringsturer och inte hindrat att arbetstagare gick mellan tågvagnar när de rörde sig.

Åklagaren kräver en miljon kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Falu tingsrätt.

 

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!