Allt om arbetsmiljö logga
Sanktionsavgifter

Miljonkrav på Klarna - bröt mot dygnsvilan

FÄLLS Inget kollektivavtal, ingen dispens och inga möjligheter att beviljas undantag från reglerna i arbetstidslagen. Klarna döms att betala en miljon kronor i sanktionsavgift i förvaltningsrätten.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-06-04

Klarna ska betala en miljon kronor i sanktionsavgift för att inte ha följt reglerna om dygnsvila. Bilden är från Klarnas huvudkontor på Sveavägen Stockholm - fasadarbete pågår. Foto: Karin Nilsson

Mellan midnatt och klockan fem fick inte arbetstagare hos Klarna Bank AB dygnsvila eftersom de arbetade natt. Det upptäckte Arbetsmiljöverket efter en inspektion hos Klarna på Sveavägen i Stockholm den 8 september 2022. Nattarbetet hade pågått i ett års tid mellan den 7 september 2021 och den 7 september 2022.

Verket konstaterade att Klarna inte följde reglerna.

Arbetsmiljöverket hänvisade till arbetstidslagen där det framgår att alla arbetstagare har rätt till dygnsvila mellan midnatt och klockan fem. Avvikelser kan göras under särskilda omständigheter exempelvis om arbetet behöver utföras på grund av allmänhetens behov eller genom kollektivavtal. Saknas kollektivavtal kan Arbetsmiljöverket under särskilda omständigheter ge dispens.

Arbetsmiljöverket noterade att kollektivavtal saknades för arbetstagarna under perioden och att någon ansökan om dispens inte hade kommit från Klarna. Verket bedömde inte heller att verksamheten var sådan att det gick att göra ett undantag från nattarbetsförbudet utifrån arbetets art eller allmänhetens behov, och ansåg inte att det fanns några särskilda omständigheter som gjorde att arbetet måste utföras mellan midnatt och klockan fem.

Scheman och tidrapporter begärdes in från Klarna. Arbetsmiljöverket beräknade sedan att sanktionsavgiften för överträdelsen blev en miljon kronor.

Klarna godkände inte avgiften.

Arbetsmiljöverket begärde därför att förvaltningsrätten skulle döma ut den.

Arbetet behöver utföras mellan midnatt och klockan fem, enligt Klarna. Eventuella incidenter i IT-systemet behöver kunna åtgärdas dygnet runt och hackerattacker och eventuell spridning av kundernas personliga information hindras. Klarna hänvisade också till att banken behövde fullgöra de legala incidentrapporteringsskyldigheter som banken omfattas av.

Alla system rörande penningrörelser behöver ständigt underhållas och banken behöver göra avstämningar med partnerbanker under dygnets alla timmar, påpekade Klarna för förvaltningsrätten.

Dessutom hade Arbetsmiljöverket räknat fel, eftersom de anställda rapporterar en hel timme även om det faktiska arbetet varat mycket kortare. Rätt nivå på sanktionsavgiften skulle därför vara 750 000 kronor.

Förvaltningsrätten noterar att något gällande kollektivavtal inte fanns för perioden och att Klarna inte haft någon dispens. Rätten anser inte heller att undantagsregeln kan användas. Bankens verksamhet kan inte jämföras med exempelvis servicefunktioner inom vårdsektorn där arbetsprocessen inte kan avbrytas.

Utredningen i målet har inte heller visat att den rapporteringsskyldighet som Klarna hänvisar till kräver att arbete görs på natten.

Sammanfattningsvis anser förvaltningsrätten att Klarna har överträtt bestämmelserna i arbetstidslagen.

Förvaltningsrätten anser inte att det tillräckligt tydligt framgår att Klarnas beräkning av sanktionsavgiften till 750 000 kronor skulle vara en mer korrekt nivå. Förvaltningsrätten anser också att överträdelserna inte kan anses som ringa eftersom de har pågått kontinuerligt under ett års tid.

Domen har inte överklagats.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Karin Nilsson

Publicerad: 2024-06-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!