Allt om arbetsmiljö logga
Åtal

Miljonkrav på logistikföretag i Södertälje

ÅTAL Den inhyrda arbetstagarens öra slets bort i olyckan. Åklagaren kräver en högre företagsbot eftersom företaget är stort.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-01-18

Bilarna lastades av på den bakre delen av tåget. Lyftskruven satt på sidan av väggen. Foto: Polisen.

Den 13 oktober 2020 arbetade en inhyrd arbetstagare med att lasta av bilar från godsvagnar i Södertälje. Hon fastnade med håret i en lyftskruv och skadade sig svårt – hårbotten och öra slets av.
Kammaråklagare Anders Gustafsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att den som har haft ansvaret för verksamheten på företag Axess Logistics Sweden AB har orsakat arbetstagarnas skador. Den eller de som har haft ansvar har av oaktsamhet inte kontrollerat att arbetsbeskrivningen för lossning av bilar följdes och inte heller sett till att lyftskruvarna hade någon form av skydd.

Åklagaren anser att företaget har begått ett arbetsmiljöbrott enligt brottsbalken och brutit mot både Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete och föreskrifter om användning av arbetsutrustning.

Åklagaren hänvisar till kapitel 36 i brottsbalken och kräver en förhöjd storlek på företagsboten på 1 000 000 kronor. Den högre boten beror på storleken på företagets redovisade intäkter och tillgångar under de två senaste räkenskaperna.

Åtalet ska bedömas av Södertälje tingsrätt.

Foto: Polisen.

Publicerad: 2023-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!