Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Miljonvite för ergonomiska brister hos UPS

VITE Paketjätten UPS hade haft gott om tid på sig att åtgärda de välkända och allvarliga arbetsmiljöproblemen. Nu krävs bolaget på totalt 1,6 miljoner kronor i vite.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-09-02

Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister vid United Parcel Service Swedens terminal på Malmö Airport. Bilden är från Göteborg. Foto: Adobe stock

Hög arbetsbelastning, otydligt ledarskap, hög arbetstakt, konflikter, hot och våld, tunga manuella lyft, trånga utrymmen och bristande kunskaper om arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister i arbetsmiljön hos paketjätten United Parcel Service Sweden, UPS, efter en inspektion av verksamheten vid bolagets terminal på Malmö Airport i oktober 2019.

Verket krävde en rad åtgärder för att förbättra både det systematiska arbetsmiljöarbetet, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och de ergonomiska förutsättningarna. Arbetsförhållandena behövde undersökas, risker bedömas och åtgärdsplaner skrivas. Utbildningar i arbetsmiljö behövdes också.

Verket konstaterade att arbetstagare lyfte paket som vägde upp till 70 kilo i trånga utrymmen i ohälsosamma positioner. Vid samtliga arbetsmoment saknades hjälpmedel i form av teknisk utrustning för att undvika ohälsosam arbetsbelastning.

Efter uppföljande besök ansåg verket att UPS inte gjort tillräckligt. Arbetsrotation hade införts men i övrigt var samtliga brister kvar. Osa-undersökningen tog exempelvis inte hänsyn till att många i verksamheten inte pratar svenska och svaren var för få för att fungera som underlag, påpekade Arbetsmiljöverket. Teknisk utrustning för att hantera de tunga lyften fanns fortfarande inte på plats, och trucken som var tänkt att hjälpa med paketen kunde bara köras av ett fåtal arbetstagare.

De krav som Arbetsmiljöverket ställt hade inte hanterats i tid. Verket ansökte i två olika ärenden om att förvaltningsrätten skulle döma ut två viten om totalt 1,6 miljoner kronor.

UPS ville inte betala något vite. Bolaget menade att det fanns en plan för att skaffa den tekniska utrustningen och för att bygga om lokalerna. Planen fanns före verket ansökte om vitesutdömandet och vitet fyllde därför ingen funktion som påtryckningsmedel. UPS hade också önskat vägledning från verket om vilken utrustning de skulle använda och hade velat stämma av de planerade åtgärderna.

Arbetsmiljöverket påpekade att bristerna varit kända länge och att UPS haft lång tid på sig att åtgärda dem. Vilken utrustning eller hjälpmedel som ett bolag ska välja är inte en del av myndighetens uppdrag.

Förvaltningsrätten konstaterade att det tecknades ett kontrakt om ny utrustning i januari 2024. UPS hade haft ett antal år på sig att vidta åtgärder men de var inte på plats då de skulle enligt verkets beslut. Rätten gjorde samma bedömning som Arbetsmiljöverket och dömde ut vitena.

Bolaget överklagade bägge målen till kammarrätten, men begärde att få återkomma och utveckla varför. UPS tog senare tillbaka sina överklagande och kammarrätten har därför skrivit av målet. Förvaltningsrättens dom står därför fast.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-09-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!