Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Tingsrätten gjorde fel - mannen var inhyrd

ÖVERKLAGAN Det gick inte att säga att bolaget hade arbetsmiljöansvaret för den lettiske snickaren som föll 13 meter och dog. Det menade tingsrätten. Fel slutsats, menar åklagaren som överklagar domen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-03-11

Den 31 augusti 2019 föll den lettiske snickaren 13 meter mellan glipan på en byggställning och husväggen. Han dog till följd av fallet. Var ansvaret ligger är ännu en öppen fråga. Foto: Polisen

Den lettiske snickaren som föll 13 meter och dog den 31 augusti 2019 var inte inhyrd av Krag Solutions AB. Det menade tingsrätten i sin dom från slutet av förra året. Läs mer om domen här.

Tingsrätten ansåg att det fanns omständigheter som talade för att mannen var inhyrd och omständigheter som talade mot.

Rätten konstaterade att det inte gick att bortse från Krag Solutions vd:s uppgift att mannen inte var inhyrd av hans bolag utan av ett annat bolag. Det bolaget anlitade Krag i sin tur som underentreprenör. Rätten bedömde att det saknades tillräckligt stöd för att dra slutsatsen att snickaren var inhyrd av Krag. Därför var det inte bevisat att företrädare för Krag haft arbetsmiljöansvar för snickaren.

Åtalet ogillades och det saknades därmed skäl att utreda vem av företrädarna för bolaget som haft ansvaret, konstaterade tingsrätten.

Kammaråklagare Anders Gustafsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål är inte nöjd med domen och överklagar den. I sin överklagan skriver han att tingsrättens bedömning är felaktig och att tingsrätten redan med det materialet som presenterades i tingsrätten borde ha kommit fram till att snickaren var inhyrd arbetskraft i Krag Solutions.

Åklagaren har dock gett direktiv om komplettering av förundersökningen och kommer eventuellt att åberopa ytterligare bevisning.

Foto: Polisen

Publicerad: 2024-03-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!