Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Plåtrullens kraft punkterade lungan

FÖRETAGSBOT Arbetstagaren kastades bakåt och skadade sig när plåtrullen vecklades ut med stor kraft. SSAB Emea erkänner arbetsmiljöbrott och betalar 200 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

En arbetstagare skadade sig den 23 januari 2023 när hen klippte av emballageband runt en rulle med plåt på ett av SSAB:s arbetsställen i Borlänge. Bilden visar Kallvalsverket i Borlänge. Foto: SSAB Henrik Hansson

En arbetstagare klippte av emballageband som satt runt en rulle med plåt. När det tredje emballagebandet klipptes av gick det fjärde av. Det berodde på den lagrade energin i rullen. Den vecklade ut sig. Plåten träffade arbetstagaren i brösthöjd. Hen slungades bakåt, fick revbensfrakturer och lungan punkterades. Rullen låg fel i en vagga.

Olyckan inträffade den 23 januari 2023 på SSAB Emea i Borlänge. Kammaråklagare Sofia Karlsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att någon som haft ansvar för arbetstagarens arbetsmiljö inte har gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Instruktioner har saknats, liksom någon form av skydd för att förhindra att arbetstagaren skulle kunna träffas av plåten om den vecklade ut sig okontrollerat, vilket skedde vid olyckan.

Bolaget erkänner arbetsmiljöbrottet och betalar 200 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Foto: SSAB Henrik Hansson

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!