Allt om arbetsmiljö logga
Rättsläget

Ranglig byggställning förbjöds av verket

VITE Byggnadsställningen var ranglig, den svajade och var inte förankrad. Arbetsmiljöverket förbjöd byggbolaget att fortsätta arbetet om det inte gjordes säkert. Vid kontroll var arbetet i gång ändå.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-22

50 000 kronor i vite ska Stockholms Hus Industri AB betala efter att de inte följt Arbetsmiljöverkets förbud och krav på säkert arbete på hög höjd. Foto: Adobe stock

Byggnadsställningen var ranglig, den svajade och var inte förankrad. Det saknades även fallskydd. Vid Arbetsmiljöverkets inspektion var även arbetsledaren högst upp på en ställning utan något skydd alls. Verket förbjöd arbete, om det inte utfördes på rätt sätt, vid ett vite på 50 000 kronor.

Krav ställdes på fallskydd på arbete på en höjd överstigande två meter eller vid kortvariga arbeten personlig skyddsutrustning.

När verket kom tillbaka för kontroll, två månader senare, var byggarbetsplatsen fortfarande inte en säker arbetsplats. Det fanns fallrisker på hela byggarbetsplatsen, men inga godkända fallskydd. Trappan upp till byggställningen hade inga ledstänger och de så kallade tillträdeslederna beskrevs som farliga.

Bolaget, Stockholms Hus Industri AB, har fått möjlighet att yttra sig, men har inte hörts av.

Förvaltningsrätten har dömt ut vitet.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-01-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!