Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Sågade i semlan - och i fingret

FÖRETAGSBOT Riskbedömning saknades när borrmaskinen användes för att skära toppen av semlorna. Efter en olycka betalar Coop Norrbotten 100 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-26

Det blev 100 000 i företagsbot för Coop Norrbotten. Foto: Adobe stock

Den 3 februari 2023 skar en anställd lock till semlor i bageriet på Stora Coop Luleå. Hen använde en skruvdragare där det monterats på ett skärverktyg i form av en modifierad hålsåg. I samband med arbetsuppgiften skar sig arbetstagaren i vänster pekfinger och fick en skär- och senskada i fingret. Arbetstagaren blev sjukskriven i 12 veckor.

Kammaråklagare Märta Warg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att arbetsgivaren brustit i sitt ansvar och inte haft ett tillräckligt systematiskt arbetsmiljöarbete. En riskbedömning saknas liksom en analys av hur arbetet utfördes. Borrmaskinen får, enligt säkerhetsanvisningarna, inte användas som den gjordes. Hade en analys gjorts hade borrmaskinen inte använts som den gjordes.

Coop erkänner och betalar 100 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!