Sänkta straff efter hamnarbetarens död
LÄGRE STRAFF En 20-årig hamnarbetare dog av syrebrist. Nu sänker hovrätten straffet för både stuverichefen och Oxelösunds hamn.
Text : Karin Nilsson
Den 16 mars 2018 dog en 20-årig hamnarbetare i Oxelösunds hamn av kvävning på grund av syrebrist. Den behovsanställde hamnarbetaren skulle lossa kol och hade tagit fel så kallade lejdare på fartyget. Han hamnade i ett utrymme där kolet hade förbrukat syret. Ytterligare en person förlorade medvetandet och två personer utsattes för livsfara när de försökte att rädda sin medarbetare.
Åklagaren krävde fängelse i minst ett år för två chefer och företagsbot för hamnbolaget på fem miljoner kronor. I tingsrätten friades en av cheferna helt eftersom det fanns en giltig delegation av arbetsmiljöansvaret till chefen för stuveriverksamheten.
Fem år efter olyckan kommer nu domen från Svea hovrätt.
Olyckan hade kunnat undvikas, menar hovrätten, om hamnarbetaren hade varit utrustad med en gasvarnare, som kunde varna för låga syrehalter, eller om den så kallade manluckan till den slutna lejdaren varit ordentlig låst.
Hovrätten anser däremot inte att åklagaren har kunnat visa att det fanns ett samband mellan hamnarbetarens brist på utbildning och olyckan. Från vittnesmål har det också framkommit att även erfarna stuveriarbetare har gått ned i fel lejdare. Hovrätten anser inte heller att det med hög grad av sannolikhet hade hjälpt med en så kallad evakueringsmask eftersom syrebristen inte ger några varningssignaler. Det gör att den som går ned i syrefattigt utrymme riskerar att inte hinna sätta på sig sin evakueringsmask före personen svimmar av.
Hovrätten konstaterar att stuverichefen hade ansvaret för arbetsmiljön. Han lastas bland annat för att han på två olika skyddsgruppsmöten fick indikationer på att instruktioner och rutiner om gasmätning inte alltid följdes, och inte själv tog tag i det. Sammantaget har dock stuverichefen inte medvetet agerat oaktsamt. Hovrätten menar att det inte är visat att stuverichefen insåg att det fanns en risk att de åtgärder som han inte vidtog skulle leda till att någon dog.
Hovrätten sänker tingsrättens straff för både stuverichefen och hamnbolaget. Hovrätten anser inte, vilket tingsrätten gjorde, att brottet närmar sig gränsen för grovt brott. Stuverichefens antal dagsböter sänks därför från 150 till 80 och hamnbolagets företagsbot sänks till 1,5 miljoner kronor.
Domen kan överklagas senast den 4 april 2023.
Text : karin nilsson
karin.nilsson@alltomarbetsmiljo.seFoto: Polisen, från förundersökningen.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.