Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

”Snickaren utsatte sig själv för fara”

FÄLLD Snickaren som skadade sig på sågen var inte anställd hos bolaget och det har därför inget ansvar. Det menar vd:n för bolaget. Men tingsrätten tror inte på henne.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-12-18

Sågens skydd var kapat, men den skulle användas ändå. Det svaret fick arbetarna av vd:n, enligt en av dem. Foto: Polisen

Den litauiske snickaren har lämnat en trovärdig redogörelse för hur han kom till Sverige och den 7 oktober 2021 hamnade på innergården på en adress i Stockholm för att arbeta. Det menar tingsrätten.

Han skulle såga till brädor för att bygga ett staket och en träpaviljong. Han arbetade tillsammans med en vän som han hade haft kontakt med i Litauen och som hade satt honom i kontakt med Borkesta Bygg och Anläggning AB. Virke och såg hade levererats av Borkesta Bygg.

Sågen saknade skydd för sågklingan och snickaren fastnade med sin handske som drogs in i sågklingan. Han opererades akut och blev sjukskriven i 3,5 månader.

Enligt snickaren kontaktade hans vän vd:n på Borkesta samma dag och sa att sågen behövde bytas ut. Men fick svaret att de fick använda sågen den dagen.

Han skulle ha fått ett skriftligt anställningskontrakt men hann inte få det innan olyckan inträffade.

Enligt bolaget var snickaren inte anställd hos dem. Han var på adressen utan att bolaget visste om de och använde sågen utan tillåtelse. Han har därför själv utsatt sig och andra för fara.

Vd:n uppger att bolaget inte har några muntliga anställningskontrakt och att hon inte fick information om att sågen saknade skydd.

Tingsrätten anser att det är närmast uteslutet att snickaren skulle ha befunnit sig på arbetsplatsen på eget bevåg och utfört det arbete som bolaget har haft i uppdrag att utföra utan godkännande, anställningsförhållande och löfte om lön från bolaget.

Att han saknat ett skriftligt anställningsavtal påverkar inte tingsrättens bedömning. Snickaren var anställd och bolaget har haft ansvar för arbetsmiljön.

Det är utrett att sågen saknade skydd och att olyckan med hög grad av sannolikhet hade kunnat undvikas om bolaget hade sett till att skyddet funnits.

Arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada har begåtts. Tingsrätten gör samma bedömning som åklagaren och anser att en företagsbot på 200 000 kronor ska dömas ut.

Den litauiske snickaren får också rätt till skadestånd från bolaget på 137 193 kronor.

Både snickaren och företrädare för Borkesta Bygg överklagar domen.

Foto: Polisen

Publicerad: 2023-12-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!