Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Södra krävs på 14 miljoner efter dödsolycka

ÅTAL Tonvis med virke rasade över två personer på sågverket. En dog och en skadade sig svårt. Nu krävs skogskoncernen Södra på 14 miljoner kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-30

Tonvis med timmer rasade över två arbetstagare på ett sågverk i Orrefors i juni 2022. En dog och en skadade sig svårt. Bilden är inte från det sågverket. Foto: Adobe stock

Den 15 juni 2022 avled en person på ett sågverk i Orrefors tillhörande Södra Skogsägarnas ekonomiska förening. En stapel med sex virkespaket staplade på varandra rasade över en anställd arbetstagare och en lastbilschaufför som var på sågverket för att hämta virke.

Varje virkespaket vägde 1,3 ton.

Lastbilschauffören var anställd av ett externt åkeriföretag men Södra har ansvaret även för chaufförens arbetsmiljö på arbetsstället. Det skriver kammaråklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i sitt åtal.

Personen anställd av Södra avled omedelbart. Lastbilschauffören skadades svårt och fick flera frakturer och sjukskrivs under en mycket lång tid.

Åklagare Jan Olin anser att arbetsmiljöansvariga inom Södra av oaktsamhet har orsakat den anställdes dödsfall och chaufförens skador. Ansvariga har inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall. De är skyldiga till arbetsmiljöbrott, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Eftersom virke har rastat tidigare på sågverket har det varit särskilt viktigt att se till att det funnits instruktioner och skyddsåtgärder som förebyggt ras, noterar åklagaren. Han menar att skriftliga instruktioner skulle ha funnits om hur virkespaketen skulle staplas på ett säkert sätt. Lämpliga markeringar skulle också ha funnits på marken för att visa var det fanns ett riskområde för oskyddade personer.

Om åtgärder vidtagits hade olyckan med stor sannolikhet inte hänt.

Åklagaren anser att sanktionsvärdet för brottet är två miljoner kronor. Men reglerna om förhöjd företagsbot gör att företagsboten blir högre (reglerna infördes 2020 och innebär att vid svåra olyckor och dödsfall påverkar företagets finansiella ställning storleken på boten, reds anm). I det här fallet anser åklagaren att den så kallade förhöjningsfaktorn blir sju. Det gör att åklagaren kräver att skogskoncernen ska betala 14 miljoner kronor i företagsbot.

I åtalet skriver åklagaren att Södra Skogsägarna inte har något emot att målet avgörs utan huvudförhandling.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!