Allt om arbetsmiljö logga
Åtal

Svarvare åtalas för kollegas död

ÅTAL Låset till strömbrytaren togs bort och strömmen var på när den inte borde ha varit det. Svarvaren var inte godkänd som operatör av den större svarven. Nu anklagas han för att ha orsakat en kollegas död.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-06-26

Låset från strömbrytaren togs bort och strömmen var på när den inte skulle ha varit det. Foto: Ur förundersökningen

Två anställda skulle reparera en större svarv i industrilokaler i Mölnlycke i slutet av april förra året. Den ena mannen avled samma dag, den 28 april 2022, efter att ha skadats i samband med reparationsarbetet. Den andre åtalas av kammaråklagare Roger Olsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för vållande till annans död.

Åklagaren menar att dödsolyckan orsakats av att svarvaren varit oaktsam. Han ska ha tagit bort lås från en strömbrytare till svarven under reparationsarbetet och sedan inte sett till att strömtillförseln var av när hans kollega reparerat svarven och då befann sig i riskområdet för svarvens rörliga delar. Åklagaren lyfter fram att svarvaren hanterat svarven via kontrollpanelen utan att han varit godkänd som operatör av svarven. Han ska också ha vetat om att kollegan befann sig i riskområdet när han startade svarven som orsakade att kollegan skadades och avled.

Åtalet ska hanteras av Göteborgs tingsrätt.

Foto: Ur förundersökningen

Publicerad: 2023-06-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!