Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

”Tingsrätten har missuppfattat expertvittnena”

KLAGAR Det finns inget fungerande fallskydd när ensilaget täcks i silon. Det menar arbetsgivaren som fälldes efter en svår fallolycka och överklagar domen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-06-12

Mannen föll baklänges över kanten ned på betongplatten och skadade sig svårt. Foto: Ur förundersökningsprotokollet

En anställd stod på kanten av en plansilo när han tappade balansen och föll cirka 4,5 meter ned på silons betongplatta. Fallskydd saknades. Den anställde fick flera olika frakturer och var sjukskriven sju och en halv månad. Olyckan inträffade på en gård utanför Falköping den 13 juni 2021.

Tingsrätten ansåg att ett arbetsmiljöbrott begåtts och dömde arbetsgivaren, Tell Ölanda AB, att betala 300 000 kronor i företagsbot.

Arbetsgivaren överklagar domen och hänvisar till att hela branschen anser att det inte finns några fungerande skydd mot fallrisk vid täckningsarbete efter iläggning av ensilage i silo. De skydd som tingsrätten hänvisar till avser inte rätt arbetsmoment. Rätten har missuppfattat vittnesuppgifter och lagt fram egna förslag som bolaget inte har fått bemöta, skriver bolagets ombud i överklagandet till Göta hovrätt.

Foto: Ur förundersökningsprotokollet

Publicerad: 2023-06-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!