Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Truckförare krockade med varandra

FÖRETAGSBOT Bägge truckförarna hade dålig sikt och krockade - en skadades. Arbetsgivaren gjorde inte tillräckligt och skulle ha skärmat av utfarten från svetsbåset, anser åklagaren.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-02-01

Sikten var skymd och truckförarna krockade med varandra. Truckföraren på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Adobe stock

En arbetstagare hos Wipro Infrastructure Engineering backade ut trucken han körde från ett svetsbås. Han krockade då med en annan truck och skadade foten. Olyckan inträffade den 13 januari 2023.

Den andra truckföraren körde längs en markerad transportled för truckar. Bägge truckförarna hade dålig sikt på platsen.

Kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att ansvarig för arbetsmiljön skulle ha noterat den begränsade sikten ut från båset. Genom oaktsamhet har ansvarig på bolaget orsakat arbetstagarens skador.

Förebyggande åtgärder som att riskinventera och riskbedöma skulle ha gjorts, enligt åklagaren. Den aktuella utfarten från svetsbåset skulle ha skärmats av. Då hade olyckan med stor sannolikhet inte hänt.

Arbetsgivaren, Wipro Infrastructure Engineering, erkänner arbetsmiljöbrott och betalar 150 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-02-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!