Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Två brännskadade av frityrolja på Max

BOT Brännskador av frityrolja har drabbat två arbetstagare på Max. Företaget har inte gjort tillräckligt för att hindra att olyckorna skett och betalar 400 000 kronor i företagsbot.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-11-02

Het frityrolja brännskadade två anställda. Foto: Adobe Stock

Den 13 juni 2021 fick en arbetstagare på en Max restaurang i Nyköping het frityrolja över foten när filterlådan svämmade över. Knappt ett år senare, den 16 april 2022, halkade en anställd när frityrolja läckt ut på golvet. Ena handen och armen hamnade i fritösens heta olja. I bägge fallen fick arbetstagarna brännskador som inte betraktades som ringa.

Åklagaren anser att företrädare för bolaget med ansvar för arbetsmiljön inte har gjort en tillräcklig riskbedömning. Säkerhetshöjande åtgärder för att förhindra olyckorna saknades.

Skriftliga rutiner för både rengöringsarbetet av fritösen och hur arbetet med fritösen skulle gå till fanns inte. Det gjorde att packningen inte hade bytts för att hindra läckande olja och att filtret byttes för sällan.

Arbetstagarna hade inte heller fått information om risker och hur de kunde arbeta säkert.

Bolaget erkänner arbetsmiljöbrottet och godkänner att, via ett strafföreläggande, betala 400 000 kronor i företagsbot.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-11-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!