Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Två svårt skadade hos grisbonden

ÅTAL Den ene föll och den andre fick en halmbal på 200 till 300 kilo över sig. Bägge arbetstagarna skadade sig svårt. Åklagaren anser att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt och kräver 400 000 kronor i företagsbot av bolaget.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-02

Ansvarig för arbetsmiljön hos Osvaldssons Ekogris gjorde inte vad som krävs för en säker arbetsmiljö. Det anser åklagaren. Bilden är inte från olycksplatsen. Foto: Adobe stock

Den ena arbetstagaren föll tre meter genom en öppning när han gav grisarna hö. Den andre stod tillsammans med grisarna för att fösa bort dem när de skulle få hö från en våning ovanför. Han fick i stället själv en höbal på 200 till 300 kilo över sig.

Bägge arbetstagarna fick svåra skador. Olyckorna inträffade hösten 2021 och hösten 2022.

Kammaråklagare Sara M Hedengren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har väckt åtal. Hon anser att företrädare för arbetsgivaren, Osvaldssons Ekogris AB, som ansvarade för en säker arbetsmiljö inte har gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Åklagaren kräver 400 000 kronor i företagsbot.

Enligt åklagaren har arbetsgivaren låtit anställda arbeta på de övre våningsplanet utan att det funnits tillräcklig skyddsanordning mot fall vid öppningarna mellan våningsplanen. De träskivor som låg över öppningarna var inte säkrade och gick att fösa bort oavsiktligt, påpekar åklagaren i sin stämningsansökan.

Åklagaren saknade också en undersökning och riskbedömning av arbetsmomentet att välta ned så kallade rundbalar till båset med grisar. Arbetet skulle ha planerats, ordnats och bedrivits på ett sådant sätt att en olycka hade förebyggts.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-05-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!