Allt om arbetsmiljö logga
Osa-frågor

Vite för osa-brister i äldreomsorgen

VITE Riskbedömningarna inför nattpassen och den lägre bemanningen tog inte hänsyn till osa-frågorna. Ragunda kommun krävs nu på 20 000 kronor i vite.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-01-13

Ragunda kommun ska betala vite för brister i äldreomsorgen. Foto: Adobe Stock

Arbetsmiljöverket ställde sex olika krav på Ragunda kommun efter en inspektion i april 2019. Inspektionen gjordes efter en 6:6a-anmälan från ett huvudskyddsombud och rörde verksamhet inom äldreomsorgen.

Kraven ställdes bland annat utifrån att riskbedömningar saknades av arbetsförhållandena hos brukarna, lägre bemanning hade lett till oro för tidspress, prioriteringsordning saknades och den riskbedömning som gjordes involverade inte skyddsombuden och inte den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Verket krävde bättring senast den 15 oktober med hot om vite på 85 000 kronor. Efter en uppföljande inspektion saknades fortfarande en riskbedömning med osa-fokus för de som jobbade natt. Arbetsmiljöverket begärde att förvaltningsrätten skulle döma ut ett vite om 20 000 kronor.

Kommunen sa att det fanns en årsplanering av det systematiska arbetsmiljöarbetet men att uppföljningen av osa-arbetet inte genomförts på ett strukturerat sätt på alla arbetsplatser. Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som Arbetsmiljöverket och dömde ut vitet.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-01-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!