Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Drogtesta på rätt sätt

FÖREBYGG Arbetsplatsen är en viktig arena för att arbeta förebyggande mot droger. Slumpmässig testning kan vara ett sätt. Men inte som enda åtgärd och det gäller att ta hand om resultatet och den som testats. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-11-06

Det är dags att införa drogtester för alla anställda i kommunen, skrev Eskilstunas moderate kommunalråd Jari Puustinen i augusti på plattformen X. 10 000 anställda skulle drogtestas som ett sätt att bekämpa den grova kriminaliteten i samhället, ansåg han.

Utspelet väckte kritik från flera håll. Testning skulle inskränka den personliga integriteten och skulle bryta mot lagen – offentliganställda får inte testas om inte starka skäl finns.

Och vad var nästa tänkta steg? Vad skulle kommunen göra med resultatet och med de som eventuellt testade positivt? Förhoppningsvis fanns planer på att den som testades positivt också skulle få hjälp att få bukt med användandet, rehabilitering om så skulle behövas.

Sådana insatser är dock inte självklara. Drogproblematik ställer inte samma krav på arbetsgivaren att rehabilitera som när det gäller alkohol. Den som testat positivt för narkotika kan riskera avsked. Men, att låta någon som börjat använda droger få gå utan hjälp är onekligen att ge hen en ordentlig knuff i helt fel riktning. Kanske är jobbet en av få stabila plattformar i livet som personen har kvar? Vad blir då konsekvenserna?

Drogtestningen på landets arbetsplatser har ökat, visar studier från Karolinska institutet. Fler testar också positivt. Enligt forskning har slumpmässig testning visat sig ge effekt på minskat användande. Men inte som enda åtgärd. Tvärtom, utbildning av de anställda och av chefer och att ha en förankrad policy är grunden och ger i sig effekt även utan testning, enligt forskarna.

Arbetsplatsen är en viktig arena för att arbeta förebyggande mot droganvändning. Många människor spenderar mycket av sin tid på jobbet och här kan insatser nå ut. Utbildning och policyer vad som gäller kan också bli en motkraft till normaliseringen av droger i samhället.

Men, inte minst är arbetsplatsen en viktig arena för de människor som behöver hjälp att sluta använda droger. De allra flesta är angelägna om att ha arbetet kvar vilket ger starka incitament att ta emot hjälp om alternativet är att förlora jobbet.

Hur kan arbetsplatsen förebygga och hantera en situation då användning upptäcks? De frågorna tar vi upp i vår artikelserie om droger på jobbet. Läs mer här

Publicerad: 2023-11-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!