”Eftersträva facit i förväg”
RISK En historisk distans gör det lättare att se samband. Vi sitter ju så att säga med facit i hand. Men att försöka se sambanden redan i förväg kan gå om vi lär från det som händer, tar med olika perspektiv och ser med distans på vardagen. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-02-21
Regn av gnistloppor flyger mot männen i skjorta och byxor som står ett par meter från det flytande stålet. ”Ståltappning vid Hafors bruk 1931” står det vid bilden jag hittar på sajten digitaltmuseum.se. ”Sprängningsarbete för Mörby sjukhus 1951” står det vid en annan bild. Fem män i keps och utan handskar borrar i berget. Inga hörselskydd så långt ögat når. Jag bläddrar i denna guldgruva av historiska bilder. De griper tag. Fantasin behöver inte vara särskilt livlig för att förstå vad som kunde hända. Och också hände. År 1955 dog 425 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
Möjligheterna i samhället såg förstås annorlunda ut då och kunskapen om arbetsmiljö var en annan. Och jag, jag ser bilderna från min tidshorisont, 2024. Den historiska distansen gör det möjligt att notera skeenden på bilderna som nu ses som oacceptabla men som då var vardag – om vi lär oss längs med vägen och förändrar.
Och lära från historien måste vi som bekant, också i det korta loppet även om det är svårare. Som att ta tillvara på kunskap från tillbuden, lära från andra.
Att få facit i förväg skulle vara drömmen. Och nära kanske det går att komma med just lärdomar från det som varit, olika perspektiv och fantasi. Och med att försöka se med distans på vardagen, inte fastna i att slentrianmässigt göra arbetsuppgifter så som de alltid görs, fastän de kan vara vanskliga.
Vi behöver se risker, se det som tas för givet just nu men som någon om femtio år fascinerat skakar på huvudet åt med höjda ögonbryn.
Skyddsombuden är naturligtvis viktiga i detta arbete. De kan ge ett annat perspektiv och kan vara arbetstagarnas ögon just för att hen befinner sig mitt i arbetet, hör pratet på fikarasterna, ser när utrustning används och inte används.
Att skyddsombuden gjort otroligt viktiga insatser genom historien är nog alla rörande överens om. Desto mer omtvistad är frågan om skyddsombudens roll. En fråga som nu är mer aktuell och mer politisk än på länge. Om varför det är så och om den ständiga dragkampen om skyddsombuden skriver vår reporter Karin Nilsson i vår artikelserie som du kan läsa här. Missa inte det!
Text : elsa frizell
elsa.frizell@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2024-02-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.