”Mäta löser inte problemen”
HÄLSA Steg, sömn och hjärtslag, allt mäts för den goda hälsans skull. Men se till att ha en plan före mätningen och gör något av resultatet. Siffror i sig löser inga problem, skriver Elsa Frizell.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-04-24
Nu vet jag hur jag egentligen mår – eller? Jag blev erbjuden att pröva en mätare som med hjälp av att registrera hjärtslagens aktivitet skulle kunna återkoppla hur min stress ser ut och hur bra jag återhämtar mig och sover. Jag tackade ja med lika delar nyfikenhet och skepsis. Mätmetoderna har blivit ifrågasatta av forskare jag pratat med. I tre dygn hade jag elektroder fästa på bröstkorgen och i realtid kunde jag följa hjärtats aktivitet i en app med röda, blå och gröna kurvor.
Det var rätt kul och lite uppmärksamhetskrävande, eftersom jag inte kunde låta bli att kika i den där appen nu och då. En känsla av övervakning fanns också, särskilt på kvällen när det kändes som om jag gick och lade mig tillsammans med mätningsföretaget.
Resultatet efter mätningens tre dygn stämde bra med min uppfattning om hur dagarna varit. En ganska hektisk vardag med mycket på jobbet, en fritid fylld med middagsfix, läxhjälp, skjuts till träningar, ja ni vet. Det där visste jag redan. Att få det i staplar i en app gjorde för min del inte så stor skillnad. För även om jag nu bättre skulle förstå att lite mer lugn och ro vore bra så är ju den avgörande frågan: Hur ska det gå till?
Det kan hävdas att vi alla väljer det vi gör i våra liv, men det är ju sällan så enkelt. Särskilt på en arbetsplats finns ofta en mängd av arbetsuppgifter och en arbetsmiljö som individen själv inte helt rår över. Flödet av patienter in på akuten är vad det är, antal elever per klass tenderar att bli fler liksom antalet projekt som en enskild person håller i. Det krävs fler insatser än en medvetandegörande mätning av hälsan.
Jag kan förstå lockelsen i siffror. De är så exakta och till synes så lätta att tolka. Att jobba datadrivet har nästintill blivit en religion i arbetslivet, så det är inte konstigt att det även kommer in på hälsoområdet.
Men det gäller att inte fastna i mätandets navelskåderi, se till att ha en plan före mätningen och göra något av resultatet. Om ni ens ska mäta alltså. Det viktiga är att göra rätt åtgärder, få till själva beteendeförändringen och framför allt ges möjligheter till den. Och det gäller att komma ihåg att siffror i sig inte löser några problem.
Läs mer om mätning av hälsodata i vårt temat.
Text : elsa frizell
elsa.frizell@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2024-04-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.